Info: Anton är 23 år gammal pluggar till socionom på Södertörns Högskola, uppväxt i Skarpnäck men är numera bosatt i Riksten, Tullinge (Botkyrka).

Till mig pratar Anton om varför det är jobbigt att behöva sticka ut. Barbour jackor, och att slippa anstränga sig för att pleasa. Han berättar också om hur hans framtida karriärval påverkat hans relation till sitt eget modeuttryck när han egentligen ser sig som modeintresserad. Och hur det maskulina attributet präglar hans rationella tänk och karaktär.

1. Vad tänker du på när jag säger ordet mode?
Mode för mig är status, ett sätt att förhöja sin sociala status. Plats på köttmarknaden. Just det här med att signalera saker med sig själv och det innebär ju så otroligt mycket. Oavsett om man vill det eller inte. Inte bara på grund av alla de här processerna som finns med allt med att bara göra kläder utan det är att ha rätt kläder på kontoret också. Det spelar stor roll. Man har sin dejt night outfit och såna saker. Det finns ju så otroligt många normer kring det. Kring vad som är bra smak eller dålig smak.

2. Hur skulle du beskriva din stil?
Väldigt heterosexuell man i 20 års åldern. Det är väl att försöka att vara så bland som möjligt. Jag försöker nog inte med att uttrycka mig så mycket med kläder. Eller alltså att göra en massa stora statements liksom på det sättet. Jag tror inte jag gillar uppmärksamhet på det sättet för jag har inga behov av att med mina kläder uttrycka mig för att ”såhär är jag”, ” Anton är så här pooofff”. Att man kan se på mig vem jag är. Då är det är ju det att då kommer ju folk alltid anta vem jag är utifrån.. men det gör de ju nu också. Men jag försöker att inbilla mig att nu så, genom att vara såhär, se så vanligt ut som möjligt så lyssnar folk på vad jag säger och ser vad jag gör istället för att bara titta på hur jag ser ut.

Och sen är grejen att. För min del att, alltså just nu är jag inne i en super utilitaristisk praktiskt tänk. För vad är det liksom? Om sju, åtta månader så kommer jag att jobba på ett kontor liksom och då kommer jag behöva ha den där Barbour jackan, den där ljusblå skjortan, de där svarta chinosen, sen de där bruna jättefula Asos chelsea bootsen. För har du vart på ett kontor någon gång? Jag tänker att jag kommer behöva gå in på Dressman och köpa chinos och såhär. Jag menar anledningen till varför jag tänker såhär är att jag kommer ju jobba på socialtjänsten och såna ställen och där det i regel inte uppskattas sådär super mycket att dyka upp med någonting som är dyrt. För folk som är där är ju väldigt vänster.

Anton skrattar.

– Och gillar inte den där skiten alltså!

3. Shoppar du baserat på begär eller vid behov?
Begär eller behov. Tyvärr så är det nog ganska mycket “man” på det sättet. Det ligger ganska mycket i behov. Eller att det börjar med att jag faktiskt vill ha någonting men att jag sedan rationaliserar det. Liksom ”amen vet du det här har jag faktiskt användning för”. Jag skulle aldrig kunna tänka mig köpa någonting bara för att ha på mig det en gång, trots att jag har gjort det massa gånger. Nu låtsas jag bara som att jag inte har gjort det. Det känns dåligt att inte ha på sig ett par jeans förrän de går sönder på riktigt.

4. Hur ofta shoppar du?
Det är snålhet. Jag hör ju mamma i bakgrunden. Hur många tillfällen jag köper saker per år? Jag skulle säga, jag är inte så smart att jag planerar ihop mitt köpande utan det blir mest på nätet. Jag kanske köper någonting kanske varannan eller var tredje vecka. Då räknar jag typ såhär strumpor och såna saker och tre pack t-shirtar. Det är fett billigt alltså! För strumpor liksom, de pajar ju.

5.Hur ser din shoppingrunda ut? Och varför väljer du de här platserna?
Riktiga platser? Bra fråga. Ofta brukar jag gå till Humana där på Mariatorget och det är ju liksom för att dem som jobbar där ser ju coolare ut än mig. Och då tänker jag att deras cred kommer rulla av sig på mig MEN så är det ju inte liksom! Och sen så är det liksom att det stället är väldigt väl curated, alltså väl utvalt. Jag kan ju blint plocka åt mig grejer och tänka att ” det här inte åt helvete alltså”. Det är ingen v-ringad tap out tröja typ. Antingen går jag dit eller så jag till valfri Myrornas eller Stadsmissionen för det funkar ju. De är ju nära min pendel.
Men det känns som att myrornas har coola grejer liksom, men det känns som ändå att Stadsmissionen blivit bättre på att ha coola grejer. Det är faktiskt svårt att hitta en v-ringad tap out t-shirt där faktiskt.

Jag har ju precis upptäckt de här Etsy mest för att jag inte har så mycket annat för mig, kanske varannan dag, var tredje dag liksom. Men jag köper ju inte saker därifrån. Och sen finns det ju ASOS Marketplace också. Just ASOS Marketplace är som Humana på nätet, de har ju sina butiker där, mindre butiker. Folk som går ut, köper saker, på Stadsmissionen liknande. Det vill säga thriftstore, goodwill och så säljer de ju vidare så det är mycket dyrare än vad det behöver och vad det borde kosta. Men återigen är det att jag inte behöver tänka så mycket. Du kan hitta nåt som bara specialiserar sig på gamla Levis typ och så har du typ allt liksom!! Och så slipper jag gå hemifrån också.

6. Det sägs att män shoppar mindre än kvinnor. Tror du att det ökade manliga deltagandet genom shopping har påverkat det ökade intresset till mode som många män har, och tror du att män har ett hållbarhetstänk när dem shoppar?
Just nu tänker jag på det här med reklam. Man vill ju ha en cool, lyckad snubbe, typ David Beckham som har en fräsch frilla. Eftersom att han gjorde en reklam med H&M. Oavsett om man tänker det eller inte så vill man ju vara som de här personerna och sen så ser man en bild med en massa brudar runt . ” Han vet ju vad han håller på med, jag borde fan prova det här med”. Så tror jag väl att det är. Jag har faktiskt inget svar på varför män bryr sig mer om sitt utseende. Då kan man komma in med det här om skägg.

Hur menar du med hållbart? Men ja det kan jag tänka mig att män kanske har. Jag tänker ju att min utgångspunkt är typ straighta vita män. Jag kan inte riktigt tala för andra män. Men nu tänker jag att dem kan betala de där extra 500 spännen på den där jackan, så håller den ett tag typ. Jag tycker fortfarande att män inte har samma press på sig att ha specifika outfits, som det här med bröllopsklänning. För som jag har förstått det här så är de dyra och så har man de bara en gång. För män så är det mer att man har en kostym redan, det är lugnt.. och så kan man ha den fler gånger och när du går på nästa bröllop eller nåt sånt. För jag vet inte om det verkligen finns en manlig motsvarighet till aftonklänning. Det här kanske är en bourgeoise eller överklassreferens?

Men å andra sätt tror jag inte att män tänker mer på miljöaspekter eller arbetsförhållanden. Det är ju fortfarande amen såhär – ZALANDO!

7. Tror du att maskulinitet spelar roll för vilket intresse eller ointresse man har till mode som fenomen?
Jag tänker att, det finns väl någon koppling där. För Rojne som hänger på på pizzerian i sina Adidasbyxor. (Det här är ingen riktigt person så att du vet). Men vad jag försöker säga är att det finns i Stockholm att den här idén till maskulinitet är kopplad till sexualitet.
Men jag tror att det här med sexualiteten påverkar nog vad man köper. Då är det att du köper en skjorta med lite blommor på för tjejer gillar det och så har du lite tajtare byxor och dina Chelsea boots för att tjejer gillar det. Den grejen finns och det påverkar ju alla, egentligen.

 

Text : Rosa Cruz 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s